Szárnyashangya invázió, védekezés a szárnyas hangya ellen

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

Minden évben, a kellemesen meleg kora nyári, késő tavaszi időszakban megjelennek a szárnyas hangyák. Ilyenkor sokan azt gondolják, hogy ez a szárnyashangya invázió, és azonnal hangyairtást akarnak, mielőtt elszaporodnak még jobban. De szükséges e a szárnyas hangya irtás, és lehet-e, kell-e egyáltalán védekezni a szárnyashangyák ellen?

Mi is az a szárnyashangya és honnan jön?

A tartósan meleg, nyárias idő beköszöntével, általában június elején, vagy akár korábban is, ha az időjárás megfelelően meleg, megkezdődik a hangyák párzási időszaka. A hangyák, mind a hím, mind a nőstény szárnyakat növesztenek, és kirepülnek a bolyból párzani.
A hím szárnyashangya ilyenkor tulajdonképpen szinte megkülönböztethetetlen a nősténytől, így a szárnyashangya királynő sem különböztethető meg a többiektől. Ebben az időszakban inváziószerűen jelennek meg a szárnyashangyák, és megállás nélkül röpködnek, jó esetben a kertben, rosszabb esetben a lakásban.

szárnyashangya invázió
A nyári meleg időben gyakran látható a szárnyashangya invázió, azaz a hangyák párzása, új fészkek keresése

Meddig élnek a szárnyas hangyák?

A párzási időszak néhány hétig tart általában, ezt követően mind a nőstény, mind a hím elhullatja szárnyait. A hímek a párzás és szárnyaik elhagyás után rövid időn belül elpusztulnak, a nőstények pedig megkezdik az új családok létrehozását.
Kezdetben a hangya királynő kezdi meg a fészek építését, és a peték táplálását, míg ki nem kelnek az első dolgozók. Ezután visszavonul a fészek biztonságába, és csak a peterakással foglalkozik. A kikelő hangyák nem viselnek szárnyakat, így csak a következő párzási időszaknál válnak újra szárnya hangyákká.

Védekezés és a szárnyas hangya irtása, mire jönnek?

Sokszor kérdezik, hogy mit lehet tenni ellenük, hogyan lehetne kiirtani őket. A válasz a legtöbb esetben az, hogy semmit, mivel nincs szárnyashangya boly, vagy fészek, amelyet kezelhetnénk. Ahhoz, hogy megszűnjön a rendszeres invázió, az időjárásba kellene beavatkozni, amire szerencsére nem vagyunk képesek. És nem is szükséges írtani őket általában, mert néhány hét alatt elpusztulnak.

A lakásban a legtöbb esetben csak véletlenül mennek be, nem szándékosan. Mint a rovarok többségét, a szárnyashangyákat is vonza a fény. Nyáron gyakran nyitva vannak az ablakok, ajtók, hogy szellőzzön a lakás, hűvös levegő jöjjön be. Ilyenkor jutnak be a legtöbb esetben a lakásba, vagy házba. A legegyszerűbb módja a szárnyas hangyák elleni védekezésnek a rovarháló felszerelése, mely a többi rovart is eredményesen távol tarthatja a jövőben.

Ha a lámpa környékén rajzanak, főképp ott tanyáznak, nincs szükség az irtásukra. Ha azonban olyan helyeken is megtalálhatók, ahova nyitott ablakokon át nem juthattak be, rendszerint sötét van, viszonylag ritkán megyünk be oda (fürdőszoba, gardrób, kamra, stb) akkor valószínűleg van egy hangyaboly a házban, vagy lakásban. Ha látja konkrétan, hogy honnan jönnek ki, mindenképpen irtani kell őket.

szárnyas hangya irtása
Ha ezt, vagy ehhez hasonlót lát, a szárnyas hangy irtás szükséges, feltehetően van egy boly a házban.

Szükséges a szárnyas hangya irtás, ha:

  • A hangyák olyan helyeken jelennek meg, ahova nem tudnak bejönni nyitott ablakon át
  • A falból, vagy a padlóból repülnek ki a szárnyas hangyák
  • A fürdőszobában, mellékhelyiségben, kamrában, ritkán használt, általában zárt helyiségekben vannak
  • Valóban inváziószerűen vannak a lakásban, tömegesen és nagyon zavaróak

Ha konkrétan meg tudja határozni, hogy honnan jönnek elő a szárnyas hangyák a lakáson belül, rendszeresen egy helyiségből kerülnek elő, ahol nincs sokat használva fényforrás, nincs állandóan nyitva mellé az ablak, szükséges a hangyairtás.
Ilyen esetekben érdemes a hangyairtást szakemberekre bízni, mert a lakásban, vagy házban lévő hangyaboly felszámolására jóval hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésünkre, mint a lakosság számára elérhető irtószerek.

Ha szükséges van szárnyas hangya irtásra, töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

 

[fluentform id=”1″]

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn