Lódarázs: a fészek megtalálása, védekezés, lódarázs irtás

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

A lódarázs (vespa crabo) a hazánkban élő legnagyobb és egyben legveszélyesebb darázsfajtája. A fészkét igen agresszívan védi, a fenyegetésekre azonnali támadással reagál. Általában nem támad ok nélkül, csak ha veszélyben érzi otthonát. Ha az emberi közeledést egyszer támadásként azonosítja, a későbbiekben is fenyegetésként tekint majd az emberre, így a fészkét nem javasolt bolygatni semmilyen esetben sem.

Mit kell tudni a lódarazsakról?

A dolgozók mérete kb 20-25 milliméter, míg a lódarázs királynő mérete 35 mm is lehet. Egy fészekben néhány száztól, akár több ezer, sőt esetenként nagyon ritkán akár tízezres nagyságrendű kolónia is élhet. Mint minden darázsfajta, a lódarazsak is elpusztulnak télen, kivéve a nőstényeket, akik a következő évi populációban királynőként töltik majd be szerepüket. A téli hidegeket résekben, repedésekben vészelik át a megtermékenyített királynők, és a tavaszi felmelegedés idején kirajzanak és elkezdenek fészket építeni. Ilyenkor lehet őket látni, és sokszor már ilyenkor szeretnének darázsirtást rendelni, azonban ilyenkor még nem lehet őket hatásosan irtani. Amíg nem építenek fészket, a védekezés irtószeres kezeléssel nem végezhető el.

A lódarázs királynő szerepe

A tavaszi kirajzást követően, ha megtalálta a megfelelőnek vélt helyet a kolónia alapításra, a lódarázs királynő elkezdi megépíteni a fészket. Kezdetben, míg az első dolgozók ki nem kelnek, minden feladatot ő lát el: táplálja a lárvákat, építi és védelmezi a fészket. A fészek alapanyagaként megrágott papírt, növényi alapanyagokat használ, melyet nyálával kever össze és ezt a masszát összetapasztva építi a fészket.

Ha kikeltek az első dolgozók, a lódarázs királynő visszavonul a fészekbe, és élete hátralévő részében csak a peterakással foglalkozik. A dolgozók táplálják a királynőt és a lárvákat egyaránt, tovább építik és védelmezik a fészket.

A lódarázs királynő a fészekben
A lódarázs királynő még egyedül a fészekben. A lépekben a lódarázs lárvák láthatóak

Lódarázs fészek megtalálása, felismerése

A lódarázs elleni védekezés alapja a lódarázs fészek megtalálása. A legtöbb esetben nyugalmas, rejtett, biztonságos környezetet választ a királynő a fészek megépítésének elkezdéséhez. A darázsfészek sok esetben a padláson, a falban, védett sarkokban, ritkán háborgatott helyeken található.

Ritkábban előfordul, hogy jól látható a fészek, például egy fán, vagy bokorban. Bármennyire is csábító, semmi esetre sem szabad leverni a fészket, mert beláthatatlan veszélyekkel járhat! A földbe szinte sosem épít fészket, így ha a darazsfészek a földben van, szinte biztosan nem lódarázzsal állunk szemben.

Minden fészket egy központi gerinc mentén kezd el építeni a királynő, erre kerülnek a lépek, amelybe a petéket rakja, ahol aztán kifejlődheznek a lárvák. Ezeket a lépeket lezárja, és az egész fészekre egy védő burkot készít, megóvva a benne élőket az időjárás viszontagságaitól. A lódarázs fészkének a színe nagyban függ attól, hogy milyen alapanyagokat használnak az építéshez. A legtöbb esetben általában halványsárgás, barnás papírra emlékeztető színű.

lodarázs fészek fajták
A fészkek megjelenése és színe eltérő lehet, nagyon sokféle formában készülhet.

Lódarázs elleni védekezés

Sokan keresnek minket a téli lódarázsirtással kapcsolatban, azonban ennek nincs értelme, hiszen télre minden esetben kipusztulnak a fészekben élő darazsak. A királynő sem a fészekben vészeli át a telet, így a fészkük télen teljesen üres. Télen tehát a darázsirtás teljesen értelmetlen.

A korábban használt fészekbe nem költöznek be újból, minden évben újat készítenek maguknak. Amikor a melegedő időjárás hatására kirajzanak a megtermékenyített királynők, megtelepedésük ellen nem sokat tehetünk. Az összes fészek kialakításra megfelelő rést, vagy repedést lehetetlen megtalálni és megszüntetni. A legjellemzőbb helyeket lehet ugyan kezelni, de ennek eredménye igencsak kérdéses, és nem is javasolt addig, míg a fészek építését meg nem kezdték.

Sok házi praktika kering a lódarazsak kiírtására, a fészek leverésétől kezdve a perzseléses eljárásig, mindenféle ötletet találhatunk lehetséges megoldásként. Gyakran alkalmazzák a purhabot a darazsak ellen, mivel a fészeknek csak bejárata van, és egy laikus azt gondolja majd éhenhalnak benne.

lódarázs-fészek bejárata
A fészeknek csak egy bejárata van. Semmi esetre sem szabad eltömíteni!

Ez egyáltalán nem jó megoldás, mert a darazsak új kijáratot fognak készíteni. Ha az eredeti kijáratot eltömítjük, akár a falon, vagy gipszkartonon keresztül is képesek átrágni magukat a menekülés érdekében. Így akár a lakásba is bejuthatnak a feldühödött lódarázs dolgozók, amely semmi jóval nem kecsegtet. Semmi esetre sem megoldás a fészek nyílásának eltömítése.

A lódarazsak elleni védekezést, az általuk okozta probléma megoldását minden esetben szakemberre kell bízni, mert nagyon veszélyes darázsfajta. Nem csak a mérete nagyobb a többi darázsénál, agresszívabb is és jóval nagyobb veszélyt is jelentenek az emberekre.

Különösképpen nem szabad az olyan fészkeket bolygatni, amelyeket nem lehet teljes terjedelmükben látni. Sok esetben a fészeknek csak a töredéke látható, ilyenkor a falban hatalmas kiterjedésű fészek is lehet, több ezer dolgozóval. Mindez egy szűk helyen, például padláson, ahol a menekülési lehetőségeink korlátozottak, akár életveszélyes is lehet megfelelő védőöltözet és szakértelem nélkül.

A lódarázs csípés, egyéb veszélyek

A lódarázs támadása különösen veszélyes, ugyanis kétféle módon is tud fájdalmat okozni. Szájszerve nagyon erős, szinte bármit el tudnak rágni. A szájukat is használják védekezés közben, megharapják az áldozatot, mely nagyon fájdalmas. Étrendjükben szinte minden szerepel, mindent megrágnak, így akár fertőzéseket is terjeszthetnek.

Visszahúzható fullánkjuk van, amellyel a méhekkel ellentétben korlátlan számban tudnak szúrni, nem marad az áldozatukban. Minden egyes csípésükkel méreganyagot juttatnak a szervezetbe, amely az arra érzékenyeknél nagyon komoly allergiás rohamokat, és akár halált is okozhat. A lódarázs csípés nagyon veszélyes és egyben nagyon fájdalmas, a nem allergiásokra is komoly veszélyt jelent, különösen a fejet, nyakat ért csípések.

lórazás csípés
A lódarázs csípés és következményei életveszélyesek is lehetnek. Visszahúzható fullánkjukkal korlátlan számban képesek szúrni.

Lódarázs irtás hatékonyan, biztonságosan

Gyakran csábító a kereskedelmi forgalomban kapható darázsirtó szerek használata darázsirtáshoz, de ezek a termékek nem darázsfészek irtására, hanem csak a lakásba berepült példányok elpusztítására alkalmasak.
A lódarázs irtást semmi esetben sem javasoljuk ilyen termékekkel megpróbálni. A darázsirtás csak akkor lehet hatékony, ha a fészek minden pontjára kijuttatjuk a megfelelő mennyiségű és összetevőjű irtószert, és elérjük vele a királynő pusztulását, vagy elmenekülését is.

Az általunk használt irtószerek jóval erősebbek és hatékonyabbak, mint a kereskedelmi forgalomban kapható darázsirtó aeroszoloké. A lódarázs irtást általában permetezéssel és porozással végezzük, a helyszíni adottságok figyelembevételével.

Az irtószereink kombinált hatóanyagtartalmúak: kiűző és taglózó hatással rendelkeznek, természetesen minden szükséges engedéllyel rendelkeznek és csak a rovarokra jelentenek veszélyt.
A taglózó hatás azonnali pusztulást jelent a méreggel érintkező darazsaknak, a kiűző hatás pedig biztosítja, hogy az irtás idején nem a fészekben tartózkodó rovarok ne térjenek vissza a fészekbe. Magasnyomású permetezőkkel, porzógépekkel az irtószert a megfelelő mennyiségben tudjuk eljuttatni a fészek minden pontjára, így garantálva a lódarázs probléma megszűnését.

Ha lódarázs fészek van otthonában, vagy kertjében és szeretne tőle megszabadulni, örömmel segítünk! Töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

 

[fluentform id=”1″]

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn