36-30-899-1820 | KÁRTEVŐIRTÁS | ROVARIRTÁS | RÁGCSÁLÓMENTESÍTÉS

Patkányirtás házilag hatékonyan

patkányirtás házilag

A patkányok számos betegséget terjesztenek, ezért irtásuk nagyon fontos feladat. Mindenbe belepiszkítanak, mindent megrágnak, ráadásul rémisztő a megjelenésük. A patkányirtás házilag is jó eséllyel elvégezhető, ha megfelelő módszerekkel végzik. Ebben a cikkben szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy a házilagos patkányirtás is eredményre vezethessen.

Miért nem sikerül a patkányirtás házilag?

A patkányirtás házilag gyakran fullad kudarcba, vagy legalábbis látszólag eredménytelen. Ennek több oka is lehet, melyeket hamarosan sorra veszünk. Előtte azonban tisztázni kell azt, hogy mikor mondható sikeresnek a patkányirtás. Vannak olyan esetek, mikor a teljes rágcsáló mentességet el lehet érni. Ez akkor történhet meg, ha csak egyszeri, kezdődő problémáról van szó, és csak néhány patkány költözött be a portára.

Ha állattartás folyik a környéken, vagy egyéb körülmények miatt a patkányok el tudnak szaporodni a szomszédos telkeken, állattartó telepeken, csak az összehangolt védekezés vezethet a patkánymentes állapothoz. Ha azonban csak Ön, vagy esetleg még néhány érintett lakó foglalkozik a problémával, a patkányok jelenlétének a teljes megszüntetése valószínűleg nem lesz lehetséges. Ilyen esetekben a patkányirtás házilag, vagy akár szakember által végezve is csak a populáció csökkentésére lesz elegendő, jó esetben elviselhetővé teszi a patkányok jelenlétét.

Mikor telepednek meg a patkányok?

Ha a patkányok számára kedvező feltételek vannak az Ön portáján, a patkányirtás házilag nehezebbé válhat. A patkányok megtelepedéséhez megfelelő mennyiségű táplálék, folyadék és nyugodt búvóhely szükséges. Ha a kert rendezetlen, farakások, lomok, ritkán használt épületek, aknák vannak a telken, a patkányok számára remek búvóhelyek kínálkoznak. A nyugodt környezetben nagy mennyiségű élelemkészletet halmozhatnak fel, és zavartalanul szaporodhatnak is.

házilagos patkányirtás

A patkányirtás házilag is elvégezhető. Fontos, hogy csökkentse a patkányok tápanyag forrásait!

Ha állatokat tart, és a takarmány, valamint a trágya nincsen kellően elzárva, a patkányok szinte biztosan meg fognak telepedni. Nem válogatós fajták, szinte bármit megesznek. Elsődleges táplálékuk a gabonafélék, de szívesen fogyasztják a kutya- és macskaeledelt, az ételmaradékokat, szemétbe dobott egyéb hulladékokat, akár az állati trágyát is.

Patkányirtás házilag, hatékonyan

A patkány ellen ecet, citromkarika, mentaolaj, fagyálló és egyéb interneten terjedő praktikák teljesen hatástalanok, és némelyik kifejezetten veszélyes is lehet. A patkányirtás házilag akkor lesz eredményes, ha a megfelelő helyekre, megfelelő szerelvényekben és kellően hatékony patkánymérgeket helyez ki, majd rendszeresen pótolja azokat.

A patkánymérget nem elég csak ide-oda kirakni. Ez egyrészt nem hatékony, másrészt pedig nagyon veszélyes. Ha nem zártan, rögzített formában helyezi ki a mérget, akkor bármilyen más állat, vagy akár gyermek is hozzáférhet. A patkányirtás elsődleges szempontja a hatásosság mellett a biztonság, legyen az akár házilagos, vagy akár szakember által végezve. A zárt kihelyezésre a biztonság miatt van szükség. A kulccsal zárható patkányirtó szerelvények (patkányláda és patkány alagút) meggátolják azt, hogy bárki hozzáférhessen a patkányméreghez.

A patkányirtó szerelvényekben rögzítetten tudja kihelyezni a mérget. Ez azt jelenti, hogy a benne található fém tartórudaknak köszönhetően a patkány nem tudja kivinni a mérget a ládából, mindenképpen ennie kell belőle. A patkányok nagy készleteket halmoznak fel fészkeikben. Ha el tudják vinni a mérget, előfordulhat, hogy kilószámra fogy a patkányméreg, de mégsincs hatása, mert mind a fészkükben pihen.

Milyen patkányméreg kell a szerelvényekbe?

A patkánymérgek hatóanyagával szemben előfordul, hogy rezisztencia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy nem lesz halálos rájuk nézve a patkányméreg hatóanyaga. Jelenleg a leghatékonyabb hatóanyag, ami ellen ritkán alakul ki rezisztencia, az a brodifakum. Bármelyik márkájú mérget is válassza, a lehetséges hatóanyagok közül a brodifakum tartalmú patkányirtó szerrel jó eséllyel sikeres lehet.

Alapvetően kétféle típusban készülnek: paraffinos tömbbe ágyazott méreg formájában, valamint pépes formában, melyet kis zacskókba tesznek. A ládákba javasolt mindkét típusból tenni. Ez azért fontos, mert így a patkányok pillanatnyi táplálék igényét teljesen lefedjük. Amennyiben magasabb nedvesség tartalmú táplálékra van szüksége, a pép lesz számára vonzóbb. Amennyiben a fogait koptatná, a paraffinos tömböt fogyasztja majd el.

Azt javasoljuk, hogy a pépeket mindig legalább két parafin kocka közé helyezzék ki, a pépet tartalmazó kis zacskókat pedig a közepén szúrják fel. Így minimalizálják annak az esélyét, hogy a patkányok ki tudják vinni a pépet a szerelvényekből.

patkányláda

A patkányládába rögzített módon, illetéktelen hozzáférést megakadályozva kínálhatja fel a patkánymérget.

Mennyi patkányméregre lesz szükség?

Egy ládába kb 120-150 gramm patkányméreg fér. A szükséges összmennyiség attól függ, hogy mekkora területet kell védeni, és mekkora a patkányok elszaporodásának mértéke. Célszerű inkább több mérget beszerezni, mint kevesebbet, mert hosszú ideig megőrzik szavatosságukat. Mivel késleltetett hatásuk van, egy patkány akár többször is fogyaszthat belőle, mire a méreg hatni kezd és elpusztul. Így egy patkány is viszonylag nagy mennyiségű méreg elfogysztására képes.

Általánosságban elmondható, hogy 100 négyzetméterenként 2-3 patkány etető szerelvényre van szükség. MIndenképpen ki kell rakni szerelvényeket a patkányok fészkeinek, járatainak közelébe, valamint az élelemforrásaikhoz, ezek száma alapján érdemes beszerezni a szerelvényeket és a mérget. Azért, hogy ebben is segíteni tudjunk, összeállítottunk egy patkányirtó csomagot, amely egy általános patkány jelenlét felszámolására elegendő. Erről bővebben itt olvashat.

Mit tehet még, hogy megnehezítse a patkányok dolgát?

A patkányirtás házilag akkor lesz eredményes, ha megszünteti, vagy legalábbis minimalizálja a patkányok megtelepedéséhez szükséges feltételeket. Ha nem kedvezőek számukra a feltételek, jóval kisebb eséllyel fognak elszaporodni Önnél. Néhány tanácsunk az élettér csökkentéséhez:

  • Az állatok takarmányát zárható tároló ládákban tárolja
  • A kutyák, vagy macskák étele ne legyen egész nap elől
  • A szemetet zárt kukákban tárolja, a kuka fedelét mindig csukja le csökkentse a búvóhelyek számát,
  • Legyen rendezett a kert, amennyiben vannak, a használaton kívüli épületekben is tartson rendet

A lehető legkevesebb legyen a patkányok számára elérhető élelem, hogy biztosan és rendszeresen fogyasztaniuk kelljen a kihelyezett patkányméregből. Ha betartja tanácsainkat, a patkányirtás házilag is jó eséllyel eredményes lesz. Ha azonban nem szeretne próbálkozni, és inkább szakemberekre bízná irtásukat, keressen minket bizalommal és segítünk!

Ajánlatkérés

Hatékony patkányirtás házilag!

Szeretne házilag megszabadulni az patkányoktól? Segítünk!

Szakértőink összeállítottan Önnek egy professzionális patkányirtó csomagot, amellyel hatékonyan szabadulhat meg a patkányoktól, szakember segítsége nélkül!