Patkányirtás házilag hatékonyan

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

A patkányok számos betegséget terjesztenek, ezért irtásuk nagyon fontos feladat. Mindenbe belepiszkítanak, mindent megrágnak, ráadásul rémisztő a megjelenésük. A patkányirtás házilag is jó eséllyel elvégezhető, ha megfelelő módszerekkel végzik. Ebben a cikkben szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy a házilagos patkányirtás is eredményre vezethessen.

Miért nem sikerül a patkányirtás házilag?

A patkányirtás házilag gyakran fullad kudarcba, vagy legalábbis látszólag eredménytelen. Ennek több oka is lehet, melyeket hamarosan sorra veszünk. Előtte azonban tisztázni kell azt, hogy mikor mondható sikeresnek a patkányirtás. Vannak olyan esetek, mikor a teljes rágcsáló mentességet el lehet érni. Ez akkor történhet meg, ha csak egyszeri, kezdődő problémáról van szó, és csak néhány patkány költözött be a portára.

Ha állattartás folyik a környéken, vagy egyéb körülmények miatt a patkányok el tudnak szaporodni a szomszédos telkeken, állattartó telepeken, csak az összehangolt védekezés vezethet a patkánymentes állapothoz. Ha azonban csak Ön, vagy esetleg még néhány érintett lakó foglalkozik a problémával, a patkányok jelenlétének a teljes megszüntetése valószínűleg nem lesz lehetséges. Ilyen esetekben a patkányirtás házilag, vagy akár szakember által végezve is csak a populáció csökkentésére lesz elegendő, jó esetben elviselhetővé teszi a patkányok jelenlétét.

Mikor telepednek meg a patkányok?

Ha a patkányok számára kedvező feltételek vannak az Ön portáján, a patkányirtás házilag nehezebbé válhat. A patkányok megtelepedéséhez megfelelő mennyiségű táplálék, folyadék és nyugodt búvóhely szükséges. Ha a kert rendezetlen, farakások, lomok, ritkán használt épületek, aknák vannak a telken, a patkányok számára remek búvóhelyek kínálkoznak. A nyugodt környezetben nagy mennyiségű élelemkészletet halmozhatnak fel, és zavartalanul szaporodhatnak is.

házilagos patkányirtás
A patkányirtás házilag is elvégezhető. Fontos, hogy csökkentse a patkányok tápanyag forrásait!

Ha állatokat tart, és a takarmány, valamint a trágya nincsen kellően elzárva, a patkányok szinte biztosan meg fognak telepedni. Nem válogatós fajták, szinte bármit megesznek. Elsődleges táplálékuk a gabonafélék, de szívesen fogyasztják a kutya- és macskaeledelt, az ételmaradékokat, szemétbe dobott egyéb hulladékokat, akár az állati trágyát is.

Patkányirtás házilag, hatékonyan

A patkány ellen ecet, citromkarika, mentaolaj, fagyálló és egyéb interneten terjedő praktikák teljesen hatástalanok, és némelyik kifejezetten veszélyes is lehet. A patkányirtás házilag akkor lesz eredményes, ha a megfelelő helyekre, megfelelő szerelvényekben és kellően hatékony patkánymérgeket helyez ki, majd rendszeresen pótolja azokat.

A patkánymérget nem elég csak ide-oda kirakni. Ez egyrészt nem hatékony, másrészt pedig nagyon veszélyes. Ha nem zártan, rögzített formában helyezi ki a mérget, akkor bármilyen más állat, vagy akár gyermek is hozzáférhet. A patkányirtás elsődleges szempontja a hatásosság mellett a biztonság, legyen az akár házilagos, vagy akár szakember által végezve. A zárt kihelyezésre a biztonság miatt van szükség. A kulccsal zárható patkányirtó szerelvények (patkányláda és patkány alagút) meggátolják azt, hogy bárki hozzáférhessen a patkányméreghez.

A patkányirtó szerelvényekben rögzítetten tudja kihelyezni a mérget. Ez azt jelenti, hogy a benne található fém tartórudaknak köszönhetően a patkány nem tudja kivinni a mérget a ládából, mindenképpen ennie kell belőle. A patkányok nagy készleteket halmoznak fel fészkeikben. Ha el tudják vinni a mérget, előfordulhat, hogy kilószámra fogy a patkányméreg, de mégsincs hatása, mert mind a fészkükben pihen.

Milyen patkányméreg kell a szerelvényekbe?

A patkánymérgek hatóanyagával szemben előfordul, hogy rezisztencia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy nem lesz halálos rájuk nézve a patkányméreg hatóanyaga. Jelenleg a leghatékonyabb hatóanyag, ami ellen ritkán alakul ki rezisztencia, az a brodifakum. Bármelyik márkájú mérget is válassza, a lehetséges hatóanyagok közül a brodifakum tartalmú patkányirtó szerrel jó eséllyel sikeres lehet.

Alapvetően kétféle típusban készülnek: paraffinos tömbbe ágyazott méreg formájában, valamint pépes formában, melyet kis zacskókba tesznek. A ládákba javasolt mindkét típusból tenni. Ez azért fontos, mert így a patkányok pillanatnyi táplálék igényét teljesen lefedjük. Amennyiben magasabb nedvesség tartalmú táplálékra van szüksége, a pép lesz számára vonzóbb. Amennyiben a fogait koptatná, a paraffinos tömböt fogyasztja majd el.

Azt javasoljuk, hogy a pépeket mindig legalább két parafin kocka közé helyezzék ki, a pépet tartalmazó kis zacskókat pedig a közepén szúrják fel. Így minimalizálják annak az esélyét, hogy a patkányok ki tudják vinni a pépet a szerelvényekből.

patkányláda
A patkányládába rögzített módon, illetéktelen hozzáférést megakadályozva kínálhatja fel a patkánymérget.

Mennyi patkányméregre lesz szükség?

Egy ládába kb 120-150 gramm patkányméreg fér. A szükséges összmennyiség attól függ, hogy mekkora területet kell védeni, és mekkora a patkányok elszaporodásának mértéke. Célszerű inkább több mérget beszerezni, mint kevesebbet, mert hosszú ideig megőrzik szavatosságukat. Mivel késleltetett hatásuk van, egy patkány akár többször is fogyaszthat belőle, mire a méreg hatni kezd és elpusztul. Így egy patkány is viszonylag nagy mennyiségű méreg elfogysztására képes.

Általánosságban elmondható, hogy 100 négyzetméterenként 2-3 patkány etető szerelvényre van szükség. MIndenképpen ki kell rakni szerelvényeket a patkányok fészkeinek, járatainak közelébe, valamint az élelemforrásaikhoz, ezek száma alapján érdemes beszerezni a szerelvényeket és a mérget. Azért, hogy ebben is segíteni tudjunk, összeállítottunk egy patkányirtó csomagot, amely egy általános patkány jelenlét felszámolására elegendő. Erről bővebben itt olvashat.

Mit tehet még, hogy megnehezítse a patkányok dolgát?

A patkányirtás házilag akkor lesz eredményes, ha megszünteti, vagy legalábbis minimalizálja a patkányok megtelepedéséhez szükséges feltételeket. Ha nem kedvezőek számukra a feltételek, jóval kisebb eséllyel fognak elszaporodni Önnél. Néhány tanácsunk az élettér csökkentéséhez:

  • Az állatok takarmányát zárható tároló ládákban tárolja
  • A kutyák, vagy macskák étele ne legyen egész nap elől
  • A szemetet zárt kukákban tárolja, a kuka fedelét mindig csukja le csökkentse a búvóhelyek számát,
  • Legyen rendezett a kert, amennyiben vannak, a használaton kívüli épületekben is tartson rendet

A lehető legkevesebb legyen a patkányok számára elérhető élelem, hogy biztosan és rendszeresen fogyasztaniuk kelljen a kihelyezett patkányméregből. Ha betartja tanácsainkat, a patkányirtás házilag is jó eséllyel eredményes lesz. Ha azonban nem szeretne próbálkozni, és inkább szakemberekre bízná irtásukat, keressen minket bizalommal és segítünk!

[fluentform id=1]

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn