Hangya ellen: hangyairtás házilag, hasznos tippek, praktikák

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

A hangya ellen számos házi praktikát, tippet, tanácsot olvashatunk az interneten, melyek egy része valóban megoldást nyújthat a hangyák ellen. A hangyairtás házilag is sok esetben elvégezhető, de nem minden esetben vezet eredményre. Összegyűjtöttük a világhálón megtalálható hangyairtási praktikákat, amelyek segíthetnek a hangya ellen felvenni a kesztyűt, ha megjelenik az otthonában és nem szeretne hangyairtást rendelni.

Hangya ellen házi praktikák

A hangyák ellen a leggyakrabban felmerülő házi praktikák a felmosószer, hypo, a sütőpor, vagy szódabikarbóna, az ecet, az illóolajok, illetve a különféle hangyacsapdák. Nézük végig, hogy ezek a módszerek mi alapján működnek, vagy éppen nem működnek.

Hangya ellen felmosószer, hypo

A hangyák elleni védekezésben a takarításnak nagy szerepe van. A legtöbb esetben a hangyák a lakásba, vagy házba azért költöznek be, mert megfelelő mennyiségű táplálékot találnak. A gyakori takarítással a lehullott élelmiszer maradékokat eltakarítjuk, így a hangyák táplálékát eltüntetjük. A rendszeres és alapos takarítás tehát egy hasznos praktika a hangya ellen, azonban a különféle felmosószer típusok, mint a hypo, domestos, flóraszept, stb, önmagukban nem alkalmasak a hangyairtás elvégzésére. Sokkal inkább megelőzésnek jó, mint a hangyák házi irtására.

Hangyacsapda, hangyairtó szerek

A kereskedelmi forgalomban számos aeroszol, spray, vagy csapda is elérhető a hangyák ellen. Ezek is nagy segítséget jelenthetnek a házilagos hangyairtásban, de könnyen többe kerülhetnek, mint egy profi hangyairtás. Ha sok hangya van, valószínűleg gazdaságosabb és hatékonyabb lesz egy hangyairtót kihívni, mint a drogériákból flakonszámra vásárolni a hangyairtó szereket.

Hangyacsapdát akár házilag is készíthet, amellyel ugyan a hangyákat nem lehet kiírtani, de számuk csökkenthető. Ehhez nincs másra szükség, mint egy flakonra, vagy kisebb tálra, vízre és valamilyen cukros folyadékra. Ez lehet sima cukros víz, méz, üdítőital. A hangyák nagyon szeretik a magas szénhidráttartalmú táplálékot, így a cukornak nem fognak tudni ellenállni, és belefulladnak a vízbe. Nem túl esztétikus, de egészen hatékony megoldás.

hangya ellen
A hangya ellen házilag készített hangyacsapdával is védekezhet. A magas cukortartalmú ételeket nagyon kedvelik a hangyák.

Hangyairtás szódabikarbónával, sütőporral

A szódabikarbóna, vagy sütőpor a hangyák ellen az egyik leghatásosabb házi praktika. Mindkét anyag vonzó a rovarok számára, és örömmel elfogyasztják. Megemészteni azonban nem tudják, így elpusztulnak tőle. Ha nem túl nagy a hangyák szaporulata, ez akár megoldhatja a problémát is. Egyszerűen ki kell szórni a vonulási útjukba és várni, hogy megtalálják.
Hátránya, hogy mind a sütőpor, mind a szódabikarbóna nagyon kis kiszerelésben kapható, és igen könnyen elfújja a legkisebb fuvallat is, nedves környezetben nem alkalmazható, valamint takarítás után újra ki kell szórni. Egy próbát azért szinte minden esetben érdemes tenni vele.

Ecet a hangyák ellen

A hangyák igen erősen érzékelik a szagokat. A szúrós szagú ecet elriaszthatja őket, ha a vonulási útjukba permetezzük ki. Az ecetszag számunkra sem túl kellemes, így nem a legjobb megoldás. Ráadásul hamar elillan a szaga, és nagyobb területre nem túl gazdaságos a kijuttatása.
Ha bírja az ecet szagát, meg lehet próbálni a hangyák távoltartása érdekében, azonban nem túl hatékony és nem túl kellemes házi praktika.

Hangyák ellen illóolaj

Az illóolajok a rovarriasztó szerek egyik fontos összetevője. Ilyen például a citrusfélékből nyert illóolajok, a levendula, vagy éppen a teafaolaj. Ezeket azonban főképp a rovarok riasztására használják, és nem irtásukra. A hangya távoltartására jó megoldás lehet, érdemes kipróbálni, ha van otthon valamelyik. Vízzel összekeverve kell permetezni a hangyák vonulási útjába. Az illóolajok jobb megoldást jelentenek, mint az ecet, mivel kellemes az illatuk. Ha a hangyákat nem is tartja távol 100%-ban, és nem pusztítja el őket, legalább kellemes az illatuk.

Amit véletlenül se próbáljon: bórax hangya ellen

A bórax alkalmazását semmilyen körülmények között sem ajánljuk. A bórax egy rendkívül veszélyes, mérgező anyag. Az emberi szervezetre már 0,5-1 gramm bórax is mérgezést, és akár halált is okozhat. Vese és májproblémákat okozhat, így használata kizárólag megfelelő végzettséggel, szakértelemmel javasolt. A házilagos hangyairtás során egyáltalán nem javasolt!

Hangyairtás házilag vagy rovarirtóval?

Bár magunk ellen beszélünk, de a hangyairtás házilag sok esetben elegendő lehet. Érdemes megpróbálni a fenti praktikák közül valamelyiket, de ha nem vezet eredményre, és egyre több a hangya, mindenképpen szakembert kell hívni.

A hangya ellen kisebb rovar fertőzöttség esetén szakértelem nélkül is fel lehet venni a harcot. Ha a házi praktikák ellenére mindenhol ott vannak, és a hangyairtás házilag nem vezet eredményre, és megszabadulna a hangyáktól, töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

 

[fluentform id=”1″]

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn