Patkányirtás módszerei hatékonyan

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

A patkányirtás közel sem annyira egyszerű feladat, mint elsőre tűnik. A patkányirtás módszerei közül a leginkább ismertek a különféle mechanikai elven működő csapdák és a mérgezett csalétkek kihelyezése.

Ahhoz, hogy hatékony legyen a patkány elleni védekezés, ismerni kell a patkányok szokásait. Tudni kell, hogy merre járnak élelemért, hol szeretnek fészkelni, és melyik patkány fajta okozza a problémát. Ezek ismeretében lehet kiválasztani a patkányirtás módszerei közül a leghatékonyabbat.

Miért kell irtani a patkányokat?

A patkányok egészségügyi kártevők, számos betegséget terjeszthetnek. Nagy szerepük volt a pestis járványok terjesztésében, de ezen kívül még számos betegség (szalmonella, tífusz, leptospirózis, trichinellózis,stb) hordozója és terjesztője lehet.

Folytonnövő fogait folyamatosan koptatnia kell. Így nem csak az elfogyasztott élelem írható a számlájára, de szinte bármit megrág, hogy koptathassa fogait. A megrágott élelmiszer megpenészedik, büdös lesz és el kell dobni. Ürüléke és vizelete is igen veszélyes, baktériumokat, vírusokat tartalmaz és ugyancsak büdös.

Házi, vagy vándorpatkány?

A ház körül leggyakrabban a vándorpatkány, vagy a ház patkány megjelenése okozza a problémát. A vándor patkány a patkányfajok között is igen szapora. Általában 20-25 centiméter hosszúak, és akár az 500 grammos tömeget is elérhetik.

Bundájuk szürke, hasuk világosabb, farkuk rövidebb a testüknél. Nagyon jól úsznak. Gyakran koszosak, szennyezettek, ugyanis előszeretettel járnak föld alatti helyeken, pincékben, járatokban, szennyvíz csatornákban. Vidéki környezetben főképp állatok körül fordul elő.

patkányirtás módszerei vándor patkány
A patkányoknak folyamatosan növő fogaik miatt állandóan rágniuk kell

Az állattartás miatt felhalmozott élelem és az állati ürülék bőséges táplálékot jelent számára, valamint biztosan talál nyugodt búvóhelyet is magának. Fészkét főképp föld alá készíti. Föld alatti üregek, csatornahálózat, aknák, stb kiváló és biztonságos otthont jelentenek számukra.

A házi patkány jóval kedvesebb megjelenésű és kevésbé szapora patkányfajta a vándorpatkánynál. Bundája világosabb színű, fülei és lábai rószaszínek. Nem jellemző, hogy bundája olyan szennyezett legyen, mint a vándorpatkányé.

Fészkét elsősorban a föld fölé készíti, kedvelt helyei az eldugott, biztonságos helyek, mint pl a farakások, istállók, padlások, kamrák, falban lévő üregek. Egy fészekben 50-60 példány is lakhat.

Patkányirtás módszerei: csapdák, ragasztók

A patkányirtás módszerei közül a csapdák alkalmazása a legkevésbé hatékony. A patkány roppant óvatos és nagyon okos állat. Ha valami felkelti gyanakvását, elkerüli. A csapdákat az idősebb példányok messziről felismerik, a fiatalabb példányok szoktak általában a csapdába belesétálni.

Nagyon gyakori patkányirtási módszer még a rágcsáló ragasztó kihelyezése. Ahogyan a csapdát, úgy a patkány ragasztós lapokat is általában elkerülik. Ha beleragad egy patkány, az hosszas agónia után fog elpusztulni, és a többiek garantáltan a közelébe sem mennek majd a ragasztónak. A hatékony patkányirtáshoz sem a csapdázás, sem a ragasztó kihelyezése nem elegendő.

Patkányirtás módszerei – Patkányméreg

A patkányméreg alkalmazása a patkányirtás módszerei közül a legismertebb. Szinte minden gazdaboltban kaphatóak a különféle patkánymérgek. A lakosság számára is kapható patkánymérgekkel szemben a patkányok ellenálló képessége egyre inkább kialakul, azaz nem pusztulnak el a méregtől, hatástalanná válik.

Gyakori probléma még, hogy a patkányok a helytelen kihelyezés miatt dobozszámra fogyasztják a mérget, mégsem látszik az eredmény. Ennek oka, hogy nem fogyasztják el. A mérget felhalmozzák fészkükben szűkösebb időkre, és amíg van élelem utánpótlásuk, nem nyúlnak hozzá.

A nem megfelelően kihelyezett patkánymérgek nem csak a patkányokra veszélyesek, hanem minden élőlényre, amely hozzáfér. Ha a patkányirtás módszerei közül a házilag kihelyezett mérgezést választja, különös körültekintéssel kell kihelyezni a mérget, hogy más állat ne fogyaszthasson belőle! Rengeteg kutya, macska esik áldozatául a patkányméreg szakszerűtlen kihelyezésének!

Hatékony és biztonságos patkányirtási módszer

A leghatékonyabb, és legbiztonságosabb a patkányirtás módszerei közül egy profi patkányirtó kihívása. Egy szakember ismeri a patkányok szokásait, tudja hova helyezze ki a mérget. A szakemberek által használt irtószerek hatóanyagtartalma és összetétele jobb, mint a kereskedelmi forgalomban kaphatóké.

A méreg kihelyezése minden esetben biztonságos, kulcsszal zárható patkányetető állomások kihelyezésével történik. Ez garantálja, hogy a patkányirtás ne csak hatékony, de maximálisan biztonságos is legyen.

Annak eldöntése, hogy a patkányirtást házilag, vagy szakember segítségével végzik, mindenkinek saját feladata. Ha a patkányok jelentősen elszaporodtak, szinte egészen biztos, hogy olcsóbb és hatékonyabb egy patkányirtó szakember megbízása a házi próbálkozások helyett.

Ha elszaporodtak a patkányok, és a patkányirtás módszerei közül a leghatékonyabbat keresi, örömmel segítünk! Töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

 

[fluentform id=”1″]

 

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn