36-30-899-1820 | KÁRTEVŐIRTÁS | ROVARIRTÁS | RÁGCSÁLÓMENTESÍTÉS

Nyest ellen hatékonyan nyestriasztás, nyestűzés módszerei

nyest ellen

A nyest ellen számos praktikát olvashatunk az interneten, melyek között vannak ultrahangos nyestriasztók, nyestriasztó porok, sprayk, nyest csapdák és még a gyakran emlegetett kutyaszőr, vagy üveg víz a nyest ellen, mint mindent megoldó népi praktika.
Ebben a cikkünkben szeretnénk összefoglalni, hogy mit tehet a nyest ellen, melyek a nyest űzés valóban hatékony módszerei, és miért fontos az, hogy a nyestet mielőbb kiűzze padlásáról.

Miért fontos védekezni a nyestek ellen?

Ha nyest költözött be a padlásra, előbb utóbb észrevehető lesznek a nyest jelei is. A padlásról érkező éjszakai zajok, félig elfogyasztott állati tetemek, megrágott gyümölcsök, tojás héj darabok és a jellegzetes nyest ürülék egyértelmű jelei annak, hogy ezzel a kistestű erdei ragadozóval osztozik otthonán.

A nyestre jellemző, hogy több padlást is használ egyszerre, több fészket is kialakít és ezeket váltogatja éjszakai portyái során. Csak akkor tartózkodik folyamatosan egy padláson, amikor kölykei vannak, ilyenkor különösen nagy zajjal jár a jelenléte. A nyest kölykök egész nap játszanak, verekednek, borogatnak, készülnek a felnőtt nyest életre.

A nyest kiűzés, a nyest elűzése azért fontos, mert éjszaka aktívak, és nem fog tudni nyugodtan aludni tőlük. A jelenlétük hangos dübörgéssel, kaparászással jár együtt, amely nagyon zavaró az éjszaka közepén. Jellemző rájuk, hogy a padlásra felhordott élelmüket nem fogyasztják el, így azok oszlásnak indulnak, büdös lesz, fertőzésveszélyes, ahogy az ürülékük és vizeletük is. Szükségleteiket mindig egy helyre végzik, amely akár a plafonon is átszivároghat és gyengítheti az épület szerkezetét.

Mindent megrágnak és felborogatnak. Különösen kedvelik a szigetelést, valamint a kábeleket megrágni, amely tűzveszélyes is lehet. A megrágott vezetékek zárlathoz vezethetnek, amely tüzet okozhat. A cserepeket is előszeretettel mozdítják el, hogy ki-be járhassanak a padlásra kényelmesen, kényük kedvük szerint.

Nyest ellen praktikák

Az interneten keresgélve számos praktikát találhat a nyest ellen. A legnépszerűbbeket összeszedtük ezek közül, és elmondjuk, hogy működik e, vagy csak felesleges időpazarlás, esetenként pénzkidobás, vagy akár törvényi előírások megsértése.

Nyest űzés ultrahangos nyestriasztóval

Az ultrahangos nyestriasztó ára kb 6 ezer forinttól kezdődik, határa a csillagos égig tart. Egy egészen megfizethető módszer lehetne a nyestek ellen, ha működne és a nyest űzése megvalósulna tőle, de az esetek igen jelentős részében teljesen haszontalan, pusztán pénzkidobás. Üzemeltetéséhez áram is szükséges, amely sok esetben nincs a padláson.

Nyestcsapda

A nyestcsapda egy működőképes megoldás lehet, befoghatja vele a nyestet, bár kicsi rá az esély, hogy belemenjen, mert nagyon óvatos állat. Ha valami új dolgot vesz észre a fészkénél, inkább kikerüli, mint hogy belemenjen. Ha sikerül is elfogni a nyestet, gondoskodni kell a szabadon engedéséről, amit óvatosan kell megtenni, mert haraphat, ha veszélyben érzi magát.
Egy nyest vadászterülete több hektár is lehet, így igen messzire kell elvinni ahhoz, hogy ne térjen vissza. Ráadásul egy másik nyest bármikor visszaköltözik a kényelmes padlásra, ha az előző lakóját kiköltöztették.

nyest ellen nyestcsapda

A nyest csapdázása nem hatékony nyestűzési módszer, és nem fogja távol tartani a nyestet

Nyest űzés Nyestriasztó spray, nyestriasztó por használatával

A kereskedelmi forgalomban, a lakosság számára is kapható nyestriasztó spray, és nyestriasztó porok hatóanyag tartalma kevésbé hatékony, mint amilyet a nyest űzés során használnak a szakemberek, ráadásul kisebb kiszerelésben is kaphatók. Egy autó motorterének nyest elleni védelmére megfelelő lehet, de egy komplett padlást kezelni nem lehet vele költséghatékonyan. Sokkal nagyobb kiadást jelentene egy padlás kezelése esetében, mint a nyest kiűzés.

Nyest ellen kutyaszőr, és kutya vizelet

A népi módszerek között a nyest elűzése kutyaszőrrel, vagy kutya vizeletes ronggyal azon alapszik, hogy a nyest fél a kutyától, és megérezve a szagát elkerüli a padlást. Ha van kutyája és mellé kedve a szőréért hajkurászni, valamint a vizeletét felitatni ronggyal, egy próbát megér, akár még működhet is a dolog. De azért nagy reményeket ne fűzzön hozzá.

Nyest mérgezése, nyest ellen fagyálló, patkányméreg

A nyestek mérgezése szigorúan tilos, mivel nem minősülnek egészségügyi kártevőnek, így csak a nyest űzése, riasztása megengedett. Pontosan ugyanolyan módon védik az állatvédelmi törvények, mint bármelyik más gerinces állatot. Mérget szakszerűtlenül kihelyezni különben is igen veszélyes, mert más állatok is áldozatává válhatnak a rosszul kihelyezett mérgezett csalétkeknek.

nyest ellen üveg víz

A nyest nagyon kis réseken is képes átpréselni magát

Hatékony védekezés a nyest ellen

A nyest ellen hatékonyan fizikai kirekesztéssel és nyestűző porral lehet védekezni. Meg kell keresni a nyest bejutási pontjait, amely lehet egy félrecsúszott, vagy leesett cserép, egy rés a tetőszerkezeten, vagy bármilyen szerkezeti hiányosság, ahol a nyest bejut a padlásra. Ezeket a bejutási pontokat meg kell szüntetni, hogy a nyest ne tudjon bejutni a padlásra.

A nyest űzés során magasnyomású porzógéppel juttatjuk ki a padlás területén a nyestriasztó szert, amely garantálja, hogy a nyestek nem mennek vissza a padlásra abban a szezonban. A házi praktiták, csapdázások többnyire hatástalanok a nyest ellen. Ha hatékonyan szeretné megoldani a nyest okozta problémákat, örömmel segítünk! Töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

 

Ajánlatkérés