Ágyi poloska csípés felismerése, és kezelése

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

Az ágyi poloska kifejezetten kellemetlen hálótárs. Az egyik legfontosabb dologtól, a nyugodt, pihentető alvástól fosztja meg áldozatait. Ismerje meg, hogy honnan tudhatja, hogy ágyi poloska van a lakásban, és hogyan ismerje fel az ágyi poloska csípés tüneteit? Ha ágyi poloska csípi hogyan enyhítheti, meddig viszket az ágyi poloska csípése és mit tehet ellene?

Hogy néz ki az ágyi poloska és hogyan találja meg?

Az ágyi poloska egy 5-7 milliméter hosszú, barnás színű vérszívó rovar. Elsősorban éjszaka aktív, ilyenkor táplálkozik. Árulkodó jelei a rozsdabarna színű pöttyök az ágyneműn, a levedlett rovar bőr, az elhullott poloskák, illetve komolyabb fertőzés esetén maga az ágyi poloska.

Védett, rejtett zugokban húzza meg magát. Ha gyanakszik arra, hogy ágyi poloska csípi, a követekező helyeken érdemes megnézni:

  • Párnák varrása
  • Takarók varrása
  • Matrac varrása
  • Ágykeret rejtett zugai

Ha van ágyi poloska a lakásban, ezeken a helyeken feltehetően megtalálja majd őket. Árulkodó jel lehet még komolyabb ágyi poloska fertőzés esetén az édeskés szag, melyet a rovar bocsát ki magából. Ha már érzi a szagot, akkor az azt jelenti, hogy már nagyon elszaporodtak a lakásban.

Ha sikerrel jár a kutatás, megbizonyosodik arról, hogy ágyi polsoka költözött a lakásba, a legegyszerűbben szakember által végzett ágyi poloskairtással szabadulhat meg tőlük.

Ágyi poloska csípése – így ismerheti fel

Az ágyi poloska csípését könnyen össze lehet téveszteni más rovarok (pókok, szúnyogok, bolhák, stb) csípésével. Gyakran még a bőrgyógyászok sem tudják megállapítani mi okozza a tüneteket. Amikor az ágyi poloska csíp, abból rendszerint semmit sem érez az áldozat, így sokan nem is tudják mi történt velük. A poloska csípés általában kör formájú, enyhén kidudorodik, és rettenetesen viszket, ég, fáj.

A legárulkodóbb jelei az ágyi poloska csípésnek:

  • Rendszeresen, minden nap jelentkező csípések
  • Nem érzi a csípést, csak megjelenik
  • Reggelre jelentkezik
  • A reggeli órák után nincsenek új csípések
  • Főképp a szabadon lévő, szőrmentes felületeken található (nyak, hát, boka, kézfej, hajlatok)
ágyi poloska csípése háton
Az ágyi poloska csípések leginkább a szőrtelen, puha felületeken jelentkezik, pl a háton

Előfordul olyan eset is, amikor csak egy valakit csípnek az ágyi poloskák. Ez rendszerint egy pár hölgy tagja, vagy gyermek szokott lenni, mivel a nők és a gyermekek teste kevésbé szőrös. Ezáltal sokkal könnyebb célpontot jelentenek az ágyi poloska számára, könnyebben táplálékhoz jutnak, így előszeretettel csípik a család kevésbé szőrös tagjait.

Hogyan kezelheti az ágyi poloska csípés tüneteit?

Az ágyi poloska csípés kezelése érdekében elsősorban rovarcsípések elleni krémeket használhat. Legismertebb ilyen krém a Fenistil gél, de a patikák kínálatában bőven találhat a rovarcsípés tüneteinek enyhítésére használható krémet.
Egy bőrgyógyászt is fel lehet keresni, aki a leghatékonyabb kezelési mód kiválasztásában segítséget adhat, vagy akár hatákonyabb, vényköteles készítményt is adhat. A legjobb megoldás azonban minél hamarabb megszabadulni az apró rovaroktól, így garantáltan megszűnnek az ágyi poloska csípések.

ágyi poloska csípés kézen
A kézfejnél, az alkaron megjelenő csípések is az ágyi poloska csípésének tipikus helyei

Ágyi poloska csípése meddig viszket?

Mint minden rovarcsípés esetén, az ágyi poloska csípés esetében is eltérő ideg tarthat a viszketés. Egyéni érzékenységtől függ, hogy mennyire súlyosak a tünetek. Van, aki szinte észre sem veszi, alig látszanak a csípések. Van aki hetekig megőrül a viszkető kiütésektől, és azok mérete is jóval nagyobb, mint egy kevésbé érzékeny személynél.

Az ágyi poloska csípése fertőző? Veszélyes az ágyi poloska?

Az ágyi poloska nem terjeszt semmilyen betegséget. Csípésére azonban lehet valaki allergiás, az elvakart csípések pedig elfertőződhetnek. Nagyon komoly pszichológiai problémákat is okozhatnak, sokan nem tudnak aludni, mert az újabb csípésektől tartanak.

Hosszútávon a szervezet kifárad a pihentető alvás hiánya miatt, amely sok problémát okozhat. Az immunrendszer legyengül, folyamatos fáradtság jelentkezik. A betegségekre, depresszióra, stresszre ilyen esetben sokkal fogékonyabbak az áldozatok.

Ha az ágyi poloska csípése, és a rovar jelenléte keseríti meg mindennapjait, ne halogassa az irtásukat. Nem fognak eltűnni maguktól, házilag pedig szinte lehetetlen kiírtani őket. Ha megszabadulna az ágyi poloskától, segítünk Önnek! Tölse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

 

[fluentform id=”1″]

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn