Integrált kártevőirtás rendszer kialakítása

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

Az intergrált kártevőirtás rendszer kialakításának kötelezettségét jogszabály alapján hatóság (NÉBIH), vagy belső minőségbiztosítási szabályozók is előírhatják. Az integrált kártevőirtás lényege a folyamatos kártevőmentes állapot fenntartása, illetve szükség esetén a lehető leghatékonyabb beavatkozás lehetőségének megteremtése.

A kiépített monitoring rendszerrel a kártevő fertőzöttség mértéke teljes egészében nyomon követhető, folyamatos ellenőrzés mellett az alkalmazott irtószerek mennyisége jelentősen csökkenthető.

Ki kötelezett az integrált kártevőirtás rendszerének bevezetésére?

A kötelező kártevőirtás program kialakítását és üzemeltetését a 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szabályozza, a IV. számú melléklet alapján.

A szállodákban, üdülőkben, diákotthonokban, munkás- és tömegszállásokon évente legalább két alkalommal csótányirtás, valamint évente legalább két alkalommal ágyi poloskairtás elvégzése kötelező.

Kártevőirtási program kialakítására és üzemeltetésére kötelezettek:

  • az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló egységek (üzemek, üzletek, raktárak, stb.);
  • a piacok és a vásárcsarnokok;
  • a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységeket üzemeltetők

Milyen módszerekkel történik az integrált kártevőirtás?

Az alkalmazott technológiát minden esetben az adott kártevő fajtája, a fertőzöttség mértéke, a kezelendő terület sajátosságai, illetve a jogszabályi előírások határozzák meg. Ezen szempontok alapján kerül meghatározásra, hogy szükséges-e egyáltalán irtószer használata, és ha igen, milyen mennyiségben.

Sok esetben indokolatlan a vegyi anyagok (peszticidek) használata, pusztán megelőző intézkedésekkel (fizikai kirekesztés, bejutási pontok megszüntetése, kedvező életfeltételek kialakulásának megakadályozása ) teljes egészében elkerülhető a kártevő fertőzöttség kialakulása.

Amennyiben szükségessé válik az irtószeres kezelés, annak módszereit minden esetben a kezelendő felület tulajdonságai határozzák meg. A kezelés rovarok esetében történhet permetezéses, gélezéses, hidegköd képzéses, valamint porozásos technológiával. A rovarirtás során alkalmazott irtószerek kizárólag a hidegvérű élőlényekre jelentenek veszélyt, emberre, emlős állatokra nem veszélyesek.

Rágcsáló elleni védekezés során véralvadásgátló irtószer kerül kihelyezésre a rágcsálók vonulási útjába, biztonságos, zárt etetőállomások használatával. Ez garantálja, hogy kizárólag a rágcsálók fogyaszthassanak az irtószerből, így minden más hobbi, vagy haszonállat mellett is teljes biztonsággal alkalmazható megfelelő felhasználás esetén.

Integrált kártevőirtás a vendéglátásban

Az éttermek, valamint az élelmiszert tároló egységek esetében, amennyiben megfelelő programterv került kialakításra és bevezetésre, mellőzhető az irtószeres kezelés, abban az esetben, ha a monitoring rendszer visszajelzései alapján nem szükséges a kártevőirtás.

Amennyiben szükségessé válik az irtószeres rovarirtás, általában színtelen, szagtalan, átlátszó rovarirtó gél kihelyezésével végezzük. A kártevőirtás így teljességgel észrevehetetlen, és a gyakori takarítás miatt sem veszíti el hatékonyságát.

kártveőirtás a vendéglátásban
A kártevőirtás a vendéglátásban sok esetben színtelen, szagtalan, észrevehetetlen gélezéssel történik

Az integrált kártevőirtási program 100%-ban HACCP kompatibilis

A HACCP rendszernek történő megfelelést az integrált kártevőirtási program (IPM) kialakítása garantálja. Az integrált kártevőirtási program elkészítése során szakmai szempontok alapján olyan monitoring rendszert alakítunk ki, amely mellett folyamatosan nyomon követhető a kártevő fertőzöttség szintje.

A kártevőirtást csak szükség esetén kell elvégezni, így jelentősen csökkenthető a vegyi anyagok használata, valamint a kártevőirtással kapcsolatos kiadások is. A pontos megfigyelhetőségnek köszönhetően fenntartható a folyamatos kártevőmentesség, így a HACCP előírások maradéktalan betartása is.

Milyen dokumentumokat kell bemutatni ellenőrzéskor?

A kártevőirtási program bevezetése minden esetben a jogszabályi előírásoknak teljeskörűen megfelelő dokumentáció elkészítésével és átadásával történik. A program kialakítása során minden alkalommal elkészítjük a kártevő mentesítésről szóló programtervet, amelyen minden olyan információ feltüntetésre kerül, amely egy ellenőrzés során szükséges lehet.

A programterv tartalmazza a kártevőmentesség kialakítása, illetve fenntartása érdekében végzett intézkedéseket. Feltüntetésre kerülnek az elvégzett kezelések, a monitoring rendszer ellenőrzésének időpontjai, a felhasznált irtószerek, csatolásra kerülnek a felhasznált irtószerek biztonsági adatlapjai, valamint az igazolás a kártevőirtásról. Ezeket a dokumentukat szükséges egy esetleges ellenőrzés során átadni az ellenőröknek.

Mikor történik a kártevőirtás?

Amennyiben a vállalkozások betartják az integrált kártevőmentesítés elveit, sok esetben a kártevőirtás elkerülhető. A kialakított monitoring rendszernek köszönhetően folyamatos és pontos képet kaphatunk a pillanatnyi kártevő fertőzöttség mértékéről. Amennyiben a monitoring rendszer nem mutatja ki a kártevők jelenlétét, az irtószeres kezelés nem szükséges.

Amennyiben szükségessé válik, a kártevőirtás a legtöbb esetben teljesen hétköznapi ruházatban történik, melyen semmi sem utal arra, hogy kártevőirást végeznek. A járművünkön semmilyen felirat nem található, teljesen hétköznapi autóval érkezünk, így teljesen diszkréten történik a kártevőmentesítés.

Szerződés alapján lehetőség van akár az éjszakai órákban, vagy nyitvatartási időn kívül elvégezni a kártevőirtást, így a vendégekkel, ügyfelekkel egyáltalán nem is találkozunk. A megrendelők kéréseit minden esetben igyekszünk szem előtt tartani, azokhoz alkalmazkodni, és a legkisebb feltűnéssel végezni munkánkat.

Kinek érdemes bevezetni az integrált kártevőirtás rendszerét?

Minden olyan vállalkozásnak, amely kártevőirtásra kötelezett mérettől és tevékenységtől függetlenül. Különösen javasolt a rendszer bevezetése abban az esetben, ha valamely kártevő rendszeresen problémát okoz jelenlétével Az integrált kártevőirtási program kialakítása során a vállalkozás sajátosságait, méreteit, a védekezés módját, gyakoriságát figyelembe véve teljesen egyedi, és jóval kedvezményesebb árakat tudunk biztosítani a megrendelőknek.

Ha bevezetné az integrált kártevőirtás rendszerét vállalkozásánál, kérjen tőlünk ajánlatot! Tölse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

 

[fluentform id=”1″]

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn