A német csótány

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

A német csótány (blattela germanica) a hazai csótányfélék közül a leggyakrabban előforduló kártevő. A csótányirtás legtöbbször a német csótányok megjelenése miatt szükséges. A többi csótány faj többnyire kiszorítja onnan, ahol megjelenik. A legszaporább a csótányok között, rövid idő alatt komoly problémát tud okozni.

A német csótány felismerése

A német csótányt könnyen fel lehet ismerni jellegzetes barna színéről. A torpajzsukon jellegzetes, sötét színű, hosszanti irányba húzódó sávok található. Jellegzetes ismertetőjegyeik közé tartozik még a szárnyuk, mely mind a nőstény, mind a hím rovarokon megfigyelhető. Szárnyaikat repülésre nem tudják használni, így a német csótányok nem repülnek.

A kifejlett egyedek mérete 10-16 milliméter közötti. Évente 3-4 alkalommal szaporodik, egy peterakás során 35-45 petét rak le a nőstény német csótány. Ideális hőmérsékleten 3-4 hét alatt fejlődnek ki a peték, majd 30-45 nap alatt érik el végleges formájukat.

Mit eszik a német csótány?

Ahogy a csótányok általában, a német csótányok sem válogatósak. Szinte bármilyen táplálékot elfogyasztanak. Az elől maradt élelmiszerek, lehullott morzsák, bármilyen apró törmelék megfelelő táplálékot jelent számukra. Szélsőséges esetekben, amennyiben nem találnak más élelmet a ruhanemű és a papír is megfelel számukra.

A csótányok nagyon hosszú ideig bírják élelem nélkül, de ahhoz, hogy életben maradjanak, megfelelő hőmérséklet (25-30 fok), magas páratartalom és folyamatosan rendelkezésre álló víz szükséges. Ha nem találnak folyadékot, néhány nap alatt elpusztulnak. Ezek miatt főképp a vizes helyiségek környékén, mint fürdőszoba, konyha, kazánházak, csővezetékek, pincék környékén kell számítani az előfordulásukra.

Általában éjszaka aktív, nappal apró résekbe, repedésekbe, csempék mögé bújik, éjjel indul táplálékszerző útjára. Nappal csak nagyon erős elszaporodás esetén látható, vagy ha valamivel megzavarják. Csőhálózat szerelés, bontási munkálatok, renoválások idején nappal is előjöhetenk.

Erős futólábaival gyors mozgásra képesek, felmászik akár a falon is, és a plafonon is képesek közlekedni. A konyhapulton, tűzhelyen hagyott élelmiszerek sincsenek biztonságba tőle, szinte bárhova feljut az élelemért.

német csótány lefolyóból
A német csótányok gyakran a lefolyóból érkeznek

Miért fontos a német csótányokat irtani?

A német csótány egészségügyi kártevőnek minősül, így irtását jogszabály írja elő. Kötelező az irtásuk többek között a társasházaknak, élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásoknak, raktáraknak, vendéglátó egységeknek, stb.

Életmódjukból adódóan gyakran fordulnak meg szemétledobókban, csatorna hálózatokban, szeméttelepeken. Többféle betegséget terjeszthetnek, melyek főképp emésztőrendszeri megbetegedéseket okozhatnak. A német csótány allergiás reakciókat is okozhat, melyet gyakran azonosítanak csótánycsípésként, azonban a német csótány, sőt, egyetlen hazai csótányfajta sem csíp.

A német csótány irtása tehát egészségügyi és élelmiszerbiztonsági okokból fontos. Irtásukat permetezéssel, porozással, vagy gélezéssel végzik a szakemberek. A házilagos irtása nagyon nehéz, mert minden apró résbe, repedésbe képesek megbújni.

Az életterük csökkentésével meg lehet nehezíteni a dolgukat, ha a látható réseket, repedéseket kijavítjuk. Gyakran érkezik a lefolyón keresztül. A lefolyókat érdemes éjszakára ledugózni. Ezekkel azonban a német csótány jelenlétét nem lehet megszüntetni.

Irtásuk azért nehéz, mert nem lehet megtalálni a fészküket, mivel a lakásban szinte bárhol lehetnek. Igazán hatékonyan csak csótányirtó szakember bevonásával lehet megszabadulni tőlük, aki megfelelően hatékony irtószerekkel és minden szükséges helyre kiterjedő kezeléssel biztosítja a csótánymentes környezetet.

Ha a német csótány, vagy bármilyen más csótányfajta megjelent otthonában, segítünk megszabadulni tőlük! Töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

 

[fluentform id=”1″]

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn