36-30-899-1820 | KÁRTEVŐIRTÁS | ROVARIRTÁS | RÁGCSÁLÓMENTESÍTÉS

Csótány a lakásban! Mit tehet?

csótány a lakásban

A csótány a lakásban gyakori kártevő, a legtöbb nagyvárosban jelen van a társasházak, panel lakások közös használatú területein és a lakásokban egyaránt. Magyarországon három fajta csótány okoz jellemzően problémát, a konyhai csótány, a német csótány és az amerikai csótány. 

Miért probléma a csótányok jelenléte a lakásban?

A csótány egészségügyi kártevő, ezért jogszabályilag legalább évente kétszer kötelező az irtásuk a társasházak közös területein, illetve a jogszabály által meghatározott egyéb helyeken. A csótányok minden hulladékot szívesen fogyasztanak, nem válogatós rovarok, mindenevők. 

Táplálékszerzés során mindenbe belemásznak, megmásszák a szemetet, a csatornahálózatot. A testükre ragadt kórokozókat a lakásban könnyen átjuttatják az elől hagyott élelmiszerekre, használati tárgyakra, amelyek komoly fertőzésveszélyt jelentenek.

Miért van csótány a lakásban?

A csótányok megtelepedésének és elszaporodásánák három alapvető feltétele van: 

  • Megfelelő mennyiségű víz,
  • Megfelelő mennyiségű élelem,
  • Búvóhely,
  • 20-35 fok közötti hőmérséklet.

A társasházak, panel lakások tökéletes életfeltételeket jelentenek számukra ahhoz, hogy a csótány a lakásban megtelepedjen és elszaporodjon. Megjelenésükre elsősorban a vizes helyiségek környékén kell számítani, mivel elsődleges szükségletük a megfelelő mennyiségű víz. 

csótány a lakásban német csótány

A leggyakoribb csótány fajta a lakásban a német csótány

A legapróbb résekbe is bepréselik magukat, ideális búvóhelyet biztosítanak a csótányoknak a lakásban a mosogató környékén lévő rések, mint pl. a vízvezetékek csőáttörései, fellazult padlószegélyek, a mosogatónál lévő vízelvezető léc alatti terület. A konyhákban megtalálják az élelmet is. Bármilyen apró, lehullott élelmiszer darab terített asztalt jelent a csótánynak a lakásban.

Hogyan jut be a csótány a lakásba?

A leggyakrabban aktív úton érkezik, azaz a saját lábán jut be a csótány a lakásba. Kiválóan tud mászni, nincs számára olyan felület, melyen ne tudna mozogni bármilyen irányba. Sok esetben a csatornahálózaton keresztül közlekedik, ahol megfelelően nedves a környezet. 

A csatorna rendszerbe bejutva könnyen jut át egyik lakásból a másikba a lefolyókon keresztül. A csőáttörések mellett is előszeretettel közlekedik, a csótány egészen apró réseken is átpréseli magát. E tulajdonságainak köszönhetően könnyen, és gyorsan elterjed, elszaporodik és megjelenik a csótány a lakásban.

Mit tehet a csótány megjelenése ellen?

Ha a csótányok még nem telepedtek meg a lakásban, néhány óvintézkedést elvégezhet akár házilag is. A csőáttörések melletti repedéseket, csempe fuga hézagokat, vízelvezető melletti réseket, padló összefolyó bűzelzáróját a lehető legjobban zárja le. Éjszakára a lefolyókat dugózza be. Teljes biztonságot ezek a műveletetk sem jelentenek, azonban megnehezíti velük a csótányok bejutását a lakásba. 

Biztos védelmet a csótányirtást jelent, amelyet akkor is célszerű elvégeztetni, ha nem látja a rovarok jelenlétét, vagy csak elvétve lát néhány példányt. Ilyen esetben általában sokkal több bújik meg, mint gondolná. A rovarirtó szerek hosszantartó hatásúak, így a rendszeres megelőző csótányirtás gondoskodik arról, hogy e kellemetlen rovarok ne szaporodjanak el otthonában.

Ha már megjelent a csótány a lakásban, a leghatékonyabban profi csótányirtás megrendelésével védekezhet ellenük. Amennyiben szüksége van segítségre a csótányok ellen, töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

Hatékony csótányirtás házilag!

Szeretne házilag megszabadulni a csótánytól? Segítünk!

Szakértőink összeállítottan Önnek egy professzionális csótányirtó csomagot, amellyel hatékonyan szabadulhat meg a csótányoktól, szakember segítsége nélkül! Most ajándék csótánycsapdával!

+36-30-899-1820