Nyest a padláson! Mit tegyek?

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

A nyest a padláson egyáltalán nem kellemes vendég. Ha beköltözött a nyest a padlásra, minél előbb meg kell szabadulni tőle. Irtása azonban tilos, csak a nyest kiűzés megengedett. Ha gyanakszik arra, hogy padlását hívatlan vendéggel osztja meg, győződjön meg arról, hogy biztosan a nyest okozza-e a problémát. 

Hogy néz ki a nyest? 

A nyest egy viszonylag kisméretű, barnás színű erdei ragadozó, jellegzetes fehér folttal a mellkasán. Teljes testhossza a farkával együtt 60-70 centiméter körül mozog, súlya 1-2 kilogramm. Emberre teljesen veszélytelen, elmenekül, ha emberrel találkozik, így nem kell félni attól, hogy megtámadná “vendéglátóját”. A padláson élő állatokat (patkány, egér) nem tűri, azokat elpusztítja, vagy elzavarja. 

A macskák sincsenek biztonságban a padláson, bár a nyest nem öli meg a macskát. Ha tudja elzavarja őket onnan, és általában sikerrel jár. A macskák azonban jóval nagyobb testméretűek, és nagyon ügyes vadászok, megvédik magukat. A nyest nem lát bennük prédát. A macska és nyest találkozás során általában a macskák fogják menekülőre, és a nyest a padláson átveszi az uralmat.

Miért megy a nyest a padlásra?

A padlás kiváló lakóhelyet jelent a nyest számára. Sok a búvóhely, és ritkán háborgatják, nem kell az emberi jelenléttől tartania. Egyszerre több padlást is birtokba vesz, és ezek között vándorolva tölti el mindennapjait, szerez élelmet. A padlásra hurcolja fel prédáját, mely kisebb testű emlősökből, madarakból, és tojásokból áll.

Ha egy helyen marad folyamatosan, annak oka, hogy kölykei vannak. Ennek árulkodó jelei az állandó zörgés, dübörgés, kaparászás, ahogy a nyest kölykök játszanak, vadászni tanulnak.  

Hogyan jut fel a nyest a padlásra?

A nyest nagyon ügyesen mozog, kiválóan mászik, és igen kis helyeken is képes átpréselni magát. A tetőkön közlekedve biztonságban érezheti magát, nem találkozik ellenféllel. Elegendő egy lehullot cserép, egy kisebb rés a tetőn, és könnyedén bejut a nyest a padlásra, amely ha megtetszik neki, kialakítja fészkét. 

nyest a padláson mit tegyek?
A nyest barna színű, mellkasán jellegzetes fehér folttal.  Kép forrása: wikipedia

Nyest a padláson, mi a megoldás? 

Ha a nyest a padláson vert tanyát, minél előbb ki kell onnan űzni. Nem csak az éjszakai zajok zavaróak, de akár fertőzésveszélyt is jelenthet jelenléte. Táplálkozására jellemző, hogy rengeteg maradékot hagy, melyek bomlásnak indulnak a padláson. Ez nem csak büdös, de fertőzésveszélyes is.

Szükségleteit mindig egy helyre végzi, így a vizelete, ürüléke is igen kellemetlen szaggal és fertőzésveszéllyel jár. Szélsőséges esetben akár a plafon is átázhat tőle,amely statikai problémákat is okozhat, illetve kellemetlen szagot áraszt a lakásban.

A nyest a padláson előszeretettel borogat fel tárgyakat, megrágja a vezetékeket amely zárlatot okozhat, és a tetőszigetelést is előszeretettel fogyasztja. A bejáratait is “karban tartja”, hogy kényelmesebben tudjon közlekedni. Az elmozdult cserepeket leveri a könyebb ki-bejárás érdekében, amely beázást eredményez. 

A nyest ellen hatásosan és hosszútávon védekezni szakember segítségével lehet. A bejutási pontok feltérképezése igen nehéz feladat az avatatlan szemek számára. A bejutási pontok megszüntetésével és hatékony, nyestriasztó szerek megfelelő használatával lehet biztosan elérni azt, hogy a nyest a padláson ne okozzon többet problémát.

Ha nyest költözött a padlásra, és segítségre van szüksége, töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

[fluentform id=”1″]

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn