Az ágyi poloska jelei és a rovar megtalálása

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

Az ágyi poloskai jelei sok esetben nem fedezhetők fel könnyen, azonban egy kis kutakodással megbizonyosodhat jelenlétükről. Ha arra gyanakszik, hogy ágyi poloska költözött otthonába, néhány dolgot célszerű megvizsgálni mielőtt ágyi poloskairtást megrendelné. 

Leggyakrabban ágyi poloskára utaló jelek: a csípések

Az ágyi poloska jelei közül általában a poloska csípéseit észlelik elsőként magukon az áldozatok. Az ágyi poloska csípés azonban könnyen összetéveszthető más rovarok csípésével is. A csípés fájdalommentes, csak a viszkető, égő érzés jelentkezik. 

Amennyiben a csípések kizárólag reggelre jelentkeznek, és főképp az alvás közben szabadon lévő helyeken találhatóak, mint boka, nyak, csukló, hajlatok környéke, jó eséllyel az ágyi poloska a tettes. Előfordulhat még, hogy a reggeli zuhanyzás közben, a melegvíz hatására jönnek elő a kiütések, ekkor is gyaníthatóan az ágyi poloska a bűnös. 

Ha napközben is csíp, és ennek nyoma is van, azaz nem csak képzelt a csípés, akkor szinte biztosan nem az ágyi poloska a tettes, sokkal inkább bolha. Az ágyi poloska ugyanis csak éjszaka táplálkozik, nappal meghúzza magát a lakásban. 

ágyi poloska jelei csípés
Az ágyi poloska jelei közül leggyakrabban az ágyi poloska csípésével találkozhatunk

Hol keresse az ágyi poloskát?

Az ágyi poloska jelei elsősorban az ágy környékén fedezhetők fel. Remek rejtőzködő, a legkisebb résekben is képes megbújni, szakavatatlan szemek elől könnyen rejtve maradnak. Kedvelt búvóhelyei a matracok, párnák varrásának védettebb részei, az ágykeret rései, repedései. Akár a konnektorba, szekrénybe, könyvekbe vagy plüss figurákba is beköltöznek, ha azok nincsenek túl messze az ágytól. 

Ágyi poloska jelei: édeskés szag, ágyi poloska ürülék

Ha ismeretlen okból édeskés szagot érez, és csípések is jelennek meg testén reggelre, minél hamarabb rendeljen ágyi poloskairtást! Az ágyi poloskák ugyanis jellegzetes, édeskés szagot bocsátanak ki magukból, mely nagyobb fertőzés esetén érezhető elsősorban. A kiválasztott szaganyag szerepe, hogy társaikat is odavonzzák a táplálékforráshoz, azaz a szobában alvókhoz.

Mint minden élőlény, az ágyi poloska is táplálkozást követően ürít. Mivel vért fogyaszt, ezért ürüléke alvadt vérből áll. Ezeket az apró, vöröses barna, rozsdás színű foltokat könnyen észre lehet venni, főképp a takarón, lepedőn, párnán vagy a matracon.

ágyi poloska jelei a párnán
Az ágyi poloska jeleit a párnák, matracok varrásánál, lepedőn, az ágykeret repedéseinél fedezhetjük fel

Ágyi poloska jelei: élő, vagy döglött ágyi poloska, levedlett bőr

A legbiztosabb jele az ágyi poloskának a rovar megtalálása. Az ágyi poloska 5-7 mm hosszú, ovális alakú, barnás színű rovar. Növekedése során többször vedlik, így a levedlett bőr is az ágyi poloska jelei közé tartozik. 6-12 hónapig él, akár hat hónapig is kibírja élelem nélkül. Élete során egy ágyi poloska nőstény kb 200 petét rak le, melyek aprók, fehéres, átlátszó színűek, szinte észrevehetetlenek. Két hét alatt fejlődnek ki és kezdik meg a táplálkozást. 

Magát az élő vagy elpusztult rovart, illetve levedlett bőrét elsősorban a kedvelt búvóhelyei környékén lehet felfedezni némi keresés után. Ha nappal is láthatóak a rovarok, akkor már nagyon elszaporodtak. Ilyenkor célszerű rögtön felvenni a kapcsolatot egy poloskairtó szakemberrel! 

Ha tapasztalta az ágyi poloska jeleit….

Ha megbizonyosodott arról, hogy az ágyi poloska jelei mutatkoznak a lakásban, nagyon fontos, hogy ne kezdjen el kidobálni mindent. Ezzel csak megfertőzi a többi szobát, esetleg a szomszédokat is! Semmit ne vigyen ki a szobából, mindent hagyjon ott. Házilagos módszerekkel nem lehet hatékonyan eredményt elérni, kizárólag profi szakember segítségével szabadulhat meg az ágyi poloskától.

Vegye fel a kapcsolatot egy rovarirtóval, és kövesse az utásításait, hogy minimalizálja a többi helyiség megfertőzésének esélyét. Az ágyi poloska ellen legalább két kezelés szükséges, ezután a legtöbb esetben megszűnnek az ágyi poloska jelei és a rovar nem okoz tovább problémát.

Ha tapasztalja az ágyi poloska jeleit és szeretne megszabadulni tőlük, töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

[fluentform id=”1″]

 

 

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn