36-30-899-1820 | KÁRTEVŐIRTÁS | ROVARIRTÁS | RÁGCSÁLÓMENTESÍTÉS

KULLANCSIRTÁS

A kullancsirtás hiánya egyre több problémát okoz, egyre jobban elterjednek ezek az apró, ám veszélyes vérszívó rovarok, a kullancsok. A kullancsirtással kapcsolatban számos tévhit kering, melyeket fontos tisztázni.

Tilos a kullancsirtás?

Gyakori tévhit, hogy a kullancsirtás tilos, mert a kullancsok védett rovarok. A kullancsokat irtani egyáltalán nem tilos, azonban az irtásukra használt specifikus kullancsirtó szer (Actelic 50) forgalomba hozatali engedélyét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az Európai Unió 1849/2006/EK rendelete alapján 2007. augusztus 10-től visszavonta.

A kullancsirtás tehát nem tiltott tevékenység, azonban célzott kullancsirtásra nincs jelenleg forgalomban engedélyezett irtószer, ezért kifejezetten kullancsot irtani nem lehet. A kullancsok nem különösebben ellenálló rovarok, más kerti kártevők ellen használt irtószeres kezelés során is elpusztulnak. 

Kullancsirtás helyett védekezés

A kullancs elleni védekezéshez szükséges ismerni a kullancsok életmódját. Általános tévhit, hogy fák lombjain kapaszkodva várja áldozatát, ahonnan leugorva megkezdheti a vérszívást.

A valóság ezzel szemben az, hogy a kullancsok kifejezetten nem kedvelik a meleg, száraz helyeket. A kullancsok a kertben, és az erdőkben, patakok partján is elsősorban az aljnövényzetben, a fűben, a bokrokban elbújva, hűvös, árnyékos helyeken várják, hogy táplálékforráshoz jussanak.

Életük során két, vagy három gazdaegyedből táplálkoznak. A kifejlett rovar, vagy más néven imágó, 8 lábú, ivarosan szaporodik, párzás után petéket rak. A kullancs ellen védekezni a természetben elsősorban zárt öltözetben, és kullancsriasztó készítményekkel lehet.

Kullancsmentes kert

A kullancsok a kertekben is egyre gyakrabban jelennek meg. Főképp a kertekbe látogató éjszakai állatok (sündisznók, rágcsálók, madarak, nyestek) útján kerül be a házak kertjébe.

Mivel a kullancsirtás célzottan nem lehetséges, ezért a kullancsmentes kert a kullancsok számára optimális életkörülmények csökkentésével érhető el. Amennyiben más rovarok is gondot okoznak a kertben, az irtásuk során a kullancsok is nagy valószínűséggel elpusztulnak majd.

A kullancs fertőző?

KULLANCSIRTÁSA kullancsok rossz hírüket a csípésük által okozott betegségeknek köszönhetik, ezért hiányolja a lakosság nagy része a kullancsirtást is.

A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (ixodes ricinus), amely a vérszívás során lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást, és más fertőzéseket is terjeszthet. Kihangsúlyozandó, hogy nem maga a kullancs okozza a betegségeket, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, egysejtűek, vírusok, melyek vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe.

Ez megfordítva is igaz, azaz sok esetben a kullancs által okozott betegség úgy alakul ki, hogy az azt megelőző csípés nem is derült ki. A betegség esélyét az eltávolított kullancs fajának azonosítása segíti. A kullancs egy nagyító segítségével hozzávetőlegesen beazonosítható. Amennyiben már megszívta magát, nehezebb a beazonosítás, ezeknél a fejnél lévő színt és a mintázat kell figyelni.

Kullancs eltávolítása

A kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani, mind az emberből, mind az állatból. A művelet egyszerűsége miatt ehhez nem szükséges orvoshoz menni. Speciálisan kialakított, eltávolító csipesz és kanál gyógyszertárakban beszerezhető, de egy szemöldökcsipesz is megfelelő lehet. Nagy méretű, megszívódott kullancs három ujjal körülfogva is eltávolítható.

A kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb kell megfogni, majd óvatos, de határozott mozdulattal ki kell húzni. Különösen ügyelni kell, hogy a potroha ne nyomódjon meg, vagy szét, mert eközben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Ha a feje beleszakad, nem jelent külön kockázatot, egy idő után kilökődik. A sebet és az eltávolító eszközt le kell fertőtleníteni, majd alaposan kezet kell mosni.

Az emberek sokszor még a vérszívás előtt, vagy a vérszívási szakasz kezdetén megtalálják és eltávolítják testükről a kullancsot. Az egy napon belül megtalált és eltávolított kullancs még szinte bizonyosan nem tudott fertőzést okozni, de csak akkor, ha az eltávolítása szakszerű volt, testét nem nyomták meg az eltávolítás során. Három nap vérszívás után már nagyon nagy lehet a fertőzés esélye.

A több tucat kullancsfajból, csak néhány hordoz kórokozókat. Nem minden kullancs esetén kell azonnal betegségre gondolni, viszont az esetleges tünetek megjelenésére fokozottan kell figyelni, szükség esetén késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

Ingyenes szaktanácsadás kullancsok ellen

Ha az otthonában problémát okoznak a kullancsok, szívesen segítünk Önnek díjmentes szaktanácsadással! Segítünk megszabadulni az apró vérszívó rovaroktól kullancsirtás nélkül!

Kullancsirtást helyettesítő díjtalan szaktanácsadás!
Kérjük írja le, miben tudunk segíteni Önnek, kollégánk haladéktalanul megkeresi Önt ajánlatunkkal!Ajánlatkérés

Hogyan tudja igénybe venni az ágyi poloskairtást?

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérje díjmentes kullancsirtás szaktanácsadásunkat! Kollegáink készséggel válaszolnak minden kérdésére, ami felmerülhet a kártevőirtással kapcsolatban!

Időpont egyeztetés

Sikeres kapcsolatfelvételt követően leegyeztetjük az időpontot a tanácsadásra. Akár még aznap is elvégezhetjük a munkát, ha éppen arra dolgozunk és Önnek is megfelel az időpont!

Munka elvégzése

A kullancsirtás területén évtizedes tapasztalattal rendelkezünk, így bízhat abban, hogy megoldjuk a problémáját! Az elvégzett munkára garanciát vállalunk, melynek feltételeiről korrekten tájékoztatjuk!

Miért a mi segítségünket válassza a kullancsmentesítésre?

Évtizedes tapasztalattal rendelkezünk

A rovarirtást évtizedes tapasztalattal végezzük, így bízhat abban, hogy megoldjuk a problémáját! A legkorszerűbb, leghatékonyabb, biztonságos irtószerekkel dolgozunk!

Betartjuk a megbeszélt időpontot

Pontosan érkezünk a megbeszélt időpontban, így Önnek nem kell egész nap a rovarirtót várni!

Munkánkra garanciát vállalunk

A legtöbb esetben 100% garanciát vállalunk a munkánkra, amelyről minden esetben teljeskörűen tájékoztatjuk!

MÁS KÁRTEVŐK IS KELLEMETLENSÉGET OKOZNAK?

+36-30-899-1820