Az ágyi poloska terjedése

kartevoirtas-favicon

Miről olvashat ebben a cikkben?

Az ágyi poloska igen könnyen terjed, és képes rövid idő alatt akár egész lakóközösségeket is elárasztani. A  jelenlétét sokan a nem megfelelő higiéniai állapotoknak tulajdonítják. Az ágyi poloska terjedése során azonban nem játszik elsődleges szerepet a takarítás gyakorisága, a tiszta környezet épp úgy megfelelő számára, mint az elhanyagolt. 

Ágyi poloska terjedése passzív úton

Az ágyi poloska passzív terjedésére számos lehetőség kínálkozik, és igen gyakran jut be a lakásba ilyen módon, ráadásul anélkül, hogy bárkinek is feltűnne. A passzív út azt jelenti, hogy az ágyi poloskát behurcolják a lakásba, ahol könnyedén megtalálja a számára megfelelő búvó- és táplálkozási helyet. 

Ágyi poloska a bőröndben, ruhában

Leginkább a tömegszállások látogatói vannak kitéve az ágyi poloska veszélyeinek. Az olyan helyeken, ahol sok ember megfordul és alszik ugyanabban az ágyban, az ágyi poloska terjedésére jó esély van. Ilyen helyek például a hotelek, motelek, kollégiumok, munkásszállók, stb. A szállásokon kötelező a rendszeres ágyi poloskairtás, azonban ennek elvégzése esetén is előfordulhat jelenléte.

Apró mérete és éjszakai életmódja miatt nagyon nehéz észrevenni, ha egy-egy rovar megtelepszik a bőröndben a ruhák között. Nagyon könnyen bevihetők a lakásba, ahol rövid idő alatt elszaporodnak, és sok kellemetlenséget okoznak.

Ha ilyen helyen szállt meg, célszerű a ruházatot hazaérkezéskor azonnal, minimum 60 fokos programon kimosni, és a ruhákat elkülönítve kezelni mosás előtt, pl egy zsákban, vagy ágynemű huzatban. Különösen akkor kell nagyon elővigyázatosnak lenni, ha ismeretlen eredetű csípések jelennek meg a boka, hajlatok, hát környékén a nyaralás, vagy idegen helyen alvás ideje alatt. 

Ágyi poloska a használt bútorokban, tárgyakban

Az ágyi poloska terjedése gyakran használt bútorok, berendezési tárgyak vásárlásával történik. Az ágyi poloska a legapróbb résekbe is bepréseli magát, így bármilyen bútor ideális búvóhely lehet számára. Különösen veszélyesek az ágyak, vagy az ágy körül tartott használt bútorok, tárgyak vásárlása, pl.: éjjeliszekrény, olvasólámpa, stb. Az ágyi poloska kb hat hónapig kibírja élelem nélkül, így akár ennyi ideig is képes egy-egy használt berendezési tárgyban várni a megfelelő alkalmat a táplálkozásra és elszaporodásra.

Ágyi poloska terjedése aktív úton

Az aktív úton terjedés azt jelenti, hogy az ágyi poloska saját lábán jut be a lakásba valamelyik szomszédtól. Apró mérete miatt nem különösebben gyors rovar, azonban kiválóan mászik, és a legapróbb réseken is átpréseli magát. A villanyvezetékek, csőáttörések mentén könnyedén átjut egyik lakásból a másikba.

Az ágyi poloska terjedése általában függőleges irányba történik, tehát vagy alulról, vagy felülről fertőződik meg egy lakás. (Amennyiben nem passzív úton érkezett). Ennek oka, hogy egyrészt függőleges irányba ügyesebben mászik, valamint a vezetékek, csövek is elsősorban függőleges irányban állnak egymással összeköttetésben. 

Az aktív úton történő fertőzések ellen lehetetlen védekezni. Ha megjelenik az ágyi poloska, nincs más megoldás, mint az ágyi poloskairtás. Bármilyen kellemetlen is, ilyenkor érdemes megkérdezni a szomszédokat, hogy tapasztalják e az ágyi poloska jelenlétét, és együtt felvenni a harcot ellenük. Az ágyi poloska terjedése egy fertőzött társasház esetén az összehangolt védekezéssel állítható meg hatékonyan. Ha marad fertőzött lakás, nagy az esélye annak, hogy újra elterjednek.

Ha szüksége van segítségre az ágyi poloskák ellen, töltse ki a lenti űrlapot,vagy hívjon minket a +3630 899-1820-as telefonszámon 

[fluentform id=”1″]

 

Ez tetszett, megosztom
Facebook
Email
Twitter
LinkedIn